Thursday, April 10, 2014

It may or may not came true

When I was a kid, I never bothered what future holds for me. What could wait for me. This actually continue until I end my form 5, before I get my placement in UiTM Johor, getting course that I never heard of. 

Going to university seems a normal thing to do, but a place I could see people with vision and have planned their future and how to get there. I always wasn't that person. When I was a kid, I even thought that I won't live that long to see what future is. Meeting with people and mingling seriously where they told what are the vision and future is, I realised that I can be whatever I wanted if I work for it. 

Later on, I started to fell in love with the subject and knowledge. Furthering my degree and actually finishing it. Growing up from diploma to degree, I have this vision of mine that I want to achieve. When people asks what I wanted to do, I have few of them. Few of paths that I could take. 

Graduating, this unemployment phase, searching for a job is very hard, especially what I wanted. I took up a selling license and got a job offer. Another financial institution. It is not a glamorous job. Still in sales. Which I would never take it seriously at first. When I met other candidates and the employee. Shows that this may be my platform to see how I cope with everything. It may not be my ideal job. Thinking what are my career goals, I started to see what I might be in the future. 

and it was my initial career path that I wanted. Hope this would be the best and I always know that everything happen for a reason. I always discover myself. and I really think I could handle the pressure. :) I'm a very weird person. and I told the interviewer that my future colleague could see me crying probably once a month. bhahaha. 

Till then, see ya later. :)

Monday, March 31, 2014

Persoalan.

biar pun blog ni di-update sebulan sekali or sekali dalam dua bulan or dalam beberapa tahun pun. ada orang baca ke tak ke. biar. nanti rajin, baca balik le blog ni. 

pagi bangun sarapan. cuba teka sarapan apa! okay bye! hahaha.
tengok cerita Upin Ipin, kebetulan tak pernah tengok episode tu lagi. tapi dah lama terfikir pasal ni. Isu dalam fikiran berkaitan dengan Kak Ros. (tadi punya episode kak ros tu macam pelik).

Kak Ros adalah pelajar sekolah menengah. Adik kembar dia pergi tadika. Parents dia dah meninggal. Tinggal dengan opah dia. so, persoalan, dalam situasi macam tu, pelik kenapa kak ros bukan orang yang matang. mungkin untuk menceriakan plot ke tak sure. tapi pelik. jarak umur yang sangat jauh, kak ros macam budak2 tak berapa nak matang dengan adik-adik dia. Kalau apa-apa jadi dekat opah? 

Memang, Kak Ros nampak sayang adik dia. tapi cara dia macam tadi, opah bagi dia hadiah, dia halau adik-adik dia kata itu dia punya. tak macam... ??? entah. macam tak puas hati dengan karakter Kak Ros tu for no reason. bhahaha! 

tapi, persoalan lagi satu. Apa itu matang? haaaa! dah dari satu isu ke satu isu! hahahaha! google jap apa jawapan dia. okay, takde jawapan yang menarik. Matang itu boring? hehehe. Matang itu penting ke? siapa boleh mengaku dia matang? 

ok. kepala dah berasap nih. hahaha. bye! 

Monday, February 24, 2014

Tips Kemarau

oh my! lama gila tak update blog. punya malas. punya takde mood. punya ada masa banyak benor! hahahahaha! 

berikut adalah tips untuk jimat air sempena kemarau 2014; 
saya adalah orang yang paling pandai jimat air, sebab saya tak suka air. hahahahaa!

1. Mandi sekali sehari.
seperti saya, saya selalu mandi sekali sehari. mandi pagi, lepas tu, elak buat aktiviti yang berpeluh. see! jimat air. tapi lately, kene workout, kene mandi. kalau tak, haaa. bila busuk baru mandi. heee.

2. Jangan pakai shower.
sebenarnya, dekat rumah pipe rumah bocor, so dah lama pakai tong sampah besar dibuat jadi tempat tadahan air. hahhahaa. jadi, jimat lagi. 

3. Elakkan tanam pokok.
sebab bila tanam pokok, kene siram. hahahaa! 

4. Takyah basuh kuali or pinggan
haaaa. membasuh pun menggunakkan air!

5. Elak flush toilet...
kalau buat bisnes kecik tu, oh! kalau pakai toilet tu kau sorang je guna! hehehe. kalau duduk public toilet, tolonglah flush. hahahaha! pastu nak elak bau, tak payah amek caffeine and minum air kosong banyak2. takde bau. :P

6. Pakai baju sampai busuk baru basuh.
kalau sape kerja dekat opis dengan aircond, boleh la recycle baju sampai keluar bau busuk baru basuh. hehehe. sekarang pun saya sama, pakai baju rumah sampai bau, pastu baru basuh. kumpul baju banyak-banyak pastu baru washing machine. :)

Akhir sekali, minum air banyak-banyak.
mari kita berdoa hujan banyak-banyak! 

stay indoor! 

Monday, December 16, 2013

Prank

OMG! lama benor tinggalkan blog ni. punyalah malas nak update! 
but yeah! ini update lama punya!

haritu 11-Dec-2013 (11-12-13)
confirm ramai kawen and ramai tunang.
so, I did this..


abaikan yesterday. Facebook memang macam tu. I received several phone call yang tak nak angkat. hahaha! nanti di-bombard dengan soalan pelik-pelik. so, by the time 9.00pm.. keluarkan statement ini...


hehehe. Those who actually really know me that I like pranks. :)
and a small price to pay, kawan pun dapat call tanya, "ehhh.. fiqa tunang?"

Friday, November 8, 2013

Message


This is a very rare occasion.
hahaha. Things I want to remember. :D
because I won't remember this after few months. 

Of course, when you see this, this is not a close friends, close friends don't say those words. He is called acquaintance of mine in campus. :D
His friends cook a very good food! gahhh!!

Friday, October 25, 2013

Diamond in me.

It was a short trip to 47th Floor,
Thank you so much! Best benor!
ini scenery dari atas! :)

ha. ok, cerita pasal jumpa dengan her supervisor,
tak payah sebut nama, nanti dia jumpa pulak blog ni.
her supervisor asks few questions, his questions was very easy. but difficult to answer. 
he asks about your add-value, the diamond in you.

I have that problem, I knew what is my potential, but when someone asks me at that moment, all of the sudden, I can't recall anything about the good thing about me! I have a lot to offer! that how confident I am. 

ok. what are my add-value from other student, I don't have working experience. During internship, I able to experienced a working life. A somewhat real working life. It was like I was expecting. 

I'm a very open minded person I would say. I don't mind on exploring new things, but not sales. haha. yes, I have my target for my career, so far, I want to achieve that. But I believe that along the way even I don't get the position I wanted for, all the path will actually gives benefits for me. 

I'm always in-time. I don't go to know late. I can't stand being late. I'll go crazy! and depressed. hahahaa. Even tasks given, I will not do last minute, I actually have done 85% of my report that needed to send on 18 Nov. haaaaaaa

I perform very well under pressure. This apply when I'm presenting for competition. I need to feel pressured to be able to present very well.

I respect people and I don't judge.

My motto of my life is, I'll do every thing at my best to avoid regrets.

What is your diamond in you?

Monday, October 21, 2013

Bila Sleepy

kadang-kadang bila mengantuk sangat dekat opis ni,
bawah meja ni pun nampak sangat comfy. 
Rasa macam nak tidur situ pun ada.

ha. kerja! kerja!
CLSA Securities, please take me as one of your employee! 

Saturday, October 12, 2013

My Education Background

ok. harini cakap pasal education background.
start dari, 

TADIKA,
dah tak ingat dah nama tadika tu, tapi tadika tu dekat sangat dengan rumah. dalam 3 minit jalan mengensot pun sampai. LOL. tapi dulu pergi tadika naik bas. sebab ada kes dengan abang dan bas dan sekolah. hahaha. dari kecik memang tak pernah lambat or saje nak ponteng tadika. tapi pernah sekali abang bas tu lupa nak amek... dah lambat pergi sekolah, jalan kaki dengan orang gaji, nampak Teacher Ros, semua dah nak masuk kelas! menangis balik rumah! sebab dah lambat. haritu tak pergi sekolah. Esok Teacher Ros pun tanya. hahahahahaha!

SEKOLAH RENDAH BANDAR TUN RAZAK (1)
oh. sekolah rendah belajar banyak benda! selain main punya lah banyak! macam-macam benda main. tapi boleh tahan la nakal. ehehehe. maklumlah, pengawas. lagi-lagi abang dengan kakak pun pengawas siap pegang jawatan lagi! tapi tak silap saya ni dulu dekat sekolah bossy. tak ingat sangat dah. hehehe. 

SEKOLAH MENENGAH SERI BINTANG UTARA
dengan result tak berapa, semestinya tak pergi sekolah asrama penuh. dapat masuk sekolah ni pun tak silap guna kabel. fuh! sekolah ni sangat kelas kau jah! budak-budak sekolah tu dah reti buat presentation guna powerpoint, terer guna word buat assignment! aku terkial-kial. aku culture shock sampai form 5! hahahaha! jadi pendiam gila dan macam clueless aku buat ape dekat sini. sekolah ni majority cakap English fluent! dengan masing-masing dengan choral speaking inter-class! hahaha! ingat lagi form 1, kena marah dengan Lauren dia conductor waktu tu, sebab takde expression. lepas dari tu, baru tau ape fungsi cermin. hehehe. sejak dari tu, rajin cakap sorang-sorang depan cermin bahasa Inggeris. tapi tak cakap dengan orang. cakap dengan diri sendiri. sekolah tu.. unik.. and I should be proud to be able to get in. I have few friends for life dekat sini. Memang a whole new experience! and sekolah tu contribute a part of me now.

UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA (UiTM), SEGAMAT, JOHOR
dengan result tak seberapa juga, unexpectedly, dapat masuk UiTM Johor. My parents macam gembira lah anak dia masuk Universiti. I was excited actually, even though tak pernah duduk asrama. Then, I start fresh there! dekat sini, saya belajar banyak benda pasal kehidupan. kita tak boleh asyik nak pikir pasal orang je, kte kene pikir pasal diri kita jugak. Macam biasa, ada la drama sana sini, tapi I managed, we managed. tapi dekat sini, I didn't join any activity, or taking any responsibility. Itu yang saya terlepas. Things that I should take advantage of. Oh! sini jumpa all those foods I like! hehehe. dah jadi favourite! pisang goreng dengan sambal kicap! and sini I met few great friends that changed my personality! Then I fall in love with the course that I've take! First time in my life I know what I wanted to do! 

UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA (UiTM), SHAH ALAM, SELANGOR
Degree satu semester dekat sini, oh. sampai sekarang rasa sangat tak best kecuali circle of friends yang cool gila! the only thing yang buat I tak benci sangat duduk sana. the environment, terlampau bandar. hahaha. kelas 8 sampai 6. not bad la not bad. ada sweet memories dekat sana. :)

UNIVERSITI UTARA MALAYSIA (UUM), SINTOK, KEDAH
the moment masuk dalam UUM, deja-vu! oh my! I love this place so much! makanan sedap. ye sedap. environment hijau dan nyaman! baru first semester, dah tau ape benda yang akan rindu sangat-sangat dekat Sintok tu! and I joined a lot of activities here! I learned a lot here, learned a lot of life, about myself. wei! baru tau yang saya ni work better under pressure! give me pressure, I'll perform better! oh! kucing banyak dekat sini! jumpa kawan-kawan yang cool. kenal ramai orang. I love it here so much! tapi of course, ada disadvantage. salah satu.. education. UiTM better. tapi campus life, here is far more better compare to UiTM. ha. dah rasa, baru boleh cakap. hehee. Kak nisa pesan macam ni. heeee. 

setakat ni, disini sahaja. :)

he. bye!~