Sunday, May 8, 2011

Bercinta.

Honestly tak mungkin seseorang tu pernah tak bercinta. At least mesti terjatuh cinta walaupun cinta tidak terbalas. Contoh; jatuh cinta kepada kawan kelas anda dan pada sesiapa bukan muhrim lah senang. Kepada mereka yang tak pernah couple. Jangan risau. :P tak semestinya orang ada banyak couple tu kahwin dulu. Contoh terdekat; Amirah Akmar, first love and couple dia dah jadi husband dah. and pregnant! doakan anak dia akan jadi anak yang soleh/solehah dan sihat... dulu sekolah amirah takde pun bf. :)

tapi saya sentiasa dikelilingi orang bercinta dan mencari cinta. biasalah umur-umur macam ni semua orang dah naik gatal. :P dulu-dulu. waktu mula-mula memanglah jeles tengok orang lain dah bf. Tapi bila dah naik degree macam dah tak heran dah. waktu bercinta memanglah manis tapi tak bercinta pun manis juga. :) it is still the same for me. Tak perlulah terhegeh-hegeh. Chill sudah. dah kau datang pergi belajar degree bukan nak bercinta segala. Ilmu dan degree tu niat dia!

tapi kesian siapa yang terhanyut dengan globalisasi (eh?) apa-apalah. tapi kesian orang yang sentiasa akur kepada cinta monyet ni. ada final ni, sibuk keluar nak jumpa dengan bf. tak study sebab selalu chat. lepas tu bila nak tidur asyik nak reply mesej je. kesian pada yang asyik tunggu mesej orang tu masuk. kesian bila dah gila bayang. 

ye! saya tahu setiap orang lain-lain tak mungkin sama. Tapi cammon la (Jambu) jadilah wanita yang bermaruah. Jual-lah mahal sikit. :P kalau dia memang nak buat suami and dia serious nak buat isteri takyah kot jual mahal sangat?. abang saya kata; "kalau orang tu serious, dia akan jumpa parents and mintak nak kawen terus"... ye! saya memang dengar cakap abang saya. :P so, that point I just berserah kepada jodoh dan takdir. and what I do is plan. Biar Allah menentukan. Insyallah He have good things for us, all we need is to believe :D positive thinking :)

so, sekarang, saya dah ada vision what to be and could I achieve it. :) All comes from positive thinking. As I've found a very great example, I'll believe if she could do it, I could done the same thing.

My target is, to become a career woman with kids. At least 3 or less. depends :)

If you want to dream, dream as high as you can. :)
do not make your own boundaries. Be free and think as far as you can. :)

oh! post ini untuk remind myself kalau-kalau nanti jadi gedik sangat bila bercinta. Afiqah kalau kau macam tu, memang aku kasi kaki dekat diri sendiri ah!

7 comments:

nursya'idawahina sa'aban said...

yupppp..agree with ur opinion..!!hehehe..blaja lah dulu..

Fiqa said...

:) belajar ni. :P

Ummul said...

Another statement dari Fiqah;
My target is, to become a career woman with kids. At least 3 or less. depends :)

Mine, i want more. hahaha :P

Fiqa said...

hahaa.. I have my plan. :)
tp make sure I have my plan so I could workhard to achieve it. :D I've read somewhere. you want to plan, plan it specifically :)

more? wah? :D

flower 89 said...

i like this post...hehe..x semestinya waktu blajar nk bercinta..jodoh dah di tentukn kt luh mahfuz...cume kite xtaw sape jer...=)

flower 89 said...

yup!!agree...jodoh kite dah tertulis di luh mahfuz..toksah la bercinta skrg..better kahwin terus...elak maksiat...=)

Fiqa said...

Insyaallah. :)
tengok jugak rezeki :D