Wednesday, December 15, 2010

Marah

Ok, kes yang post sebelum ni dah tamat. Dah end of story.
So, apa yang berkaitan dengan marah? heh?!!

Mari kita kenal Afiqah Khalid :D weeeeee~~~~
So, basically kalau kita marah, depends on the problem statement. eh?! tengok kepada issue la kan. Kalau macam berat dan agak mendatangkan kemarahan yang melibatkan api yang besar.. Dia lambat sikit nak padam. Kalau api kecik-kecik ni, dia macam kejap sikit. Kejap dia macam mane? 

Macam ni, kalau api kecik;
Apa yang diperlukan ialah;
1. Expressi. tak kesah verbal ke in writing ke, tapi yang penting kena express! 
2. Fikir. Kita akan berfikir kenapa dan bagaimana dan apakah. hahahaa~ dan lain-lain.
3. Gelak. Dah kita memang suka gelak. Gelak dalam 20mins nanti kita akan lupa apa issue dia sebenarnya.

Tu je, dah selesai. Dia amik dalam masa 2 jam paling maximum. Lepas tu dah lupa sedikit demi sedikit. Lagipun kena delete data, nanti memory penuh :D

Kalau api besar;
1. Expressi. Sama macam di atas tapi express dia macam hyperbola sikit, marah dia macam satu dunia tau. Biasa memerlukan orang lain dengar.
2. Fikir. Lepas satu ketika, kita akan berfikir; "Adakah salah aku?"
3. Nangis. Bergantung kepada situasi. :D
4. Confront dengan orang tu. Kalau api besar ni, dia selalunya melibatkan orang bercakap, kalau orang tu tak datang mintak maaf, dalam masa 2 hari nanti kita akan tengking orang tu.

So, basically api besar ni mengambil masa at least sehari bergantung pada situasi. Kalau dah marah, selalunya tak boleh berfikir secara rasional. Sebab tu kalau kita marah selalunya akan cari orang yang tak marah dan tanya pendapat dia. :D (tertakluk kepada kawan yang rasional sahaja)

Tapi kalau api yang besar dah padam, kita tak berdendam. Selalunya dah tak ingat sangat dah. Dah kosong-kosong.

Tapi masalah timbul, bila dah api kecik tu disimpan-simpan or api besar disimpan-simpan sebab tak dapat nak confront, nanti jadi dendam dan benci. Itu yang membawa masalah besar! dan bahaya! setakat ni ada satu je api kecik yang disimpan-simpan selama bertahun-tahun lamanya. :O

Kes semalam dalam masa 1 jam api dah redha, jadi saya tidur dengan aman~

Tapi kita ni bila dah marah menakutkan kan?? kawan-kawan?! hahahahahaa~
sapa yang pernah tengok kita marah, tau la. :DDDD
tapi overall comel. XD

2 comments:

Ummul said...

Kalau kita marah, kadang-kadang kita nangis. Tapi dah jarang dah nangis sebab marah. Kiranya kalau nangis tu, kes api besar la tu. ;P

Fiqa said...

kte jarang marah nangis. kecuali marah adik kita. pernah sekali je. dia tak pernah kena pukul or tengking dari kite. :O