Tuesday, June 8, 2010

Tips untuk....



ye, saya bukan model terkenal. 
tapi ada tips nak kurangkan makan makanan yang tak perlu.

atas sedia maklum sekarang cuti² Malaysia.
tak pegi cari keje,
asyik duduk rumah online sepanjang waktu sampai laptop pun terbakar.

sebenarnya ini adalah tips untuk diri sendiri disebabkan berat dah naik sangat².
usaha selama 2 tahun lepas dah terkubur dlm mimpi. (T_T)


#1  Elakkan tengok TV dekat dining table
disebabkan TV kat bawah tu dekat dengan segala resource of food!
If tengok TV kat bawah, semua benda nak makan!! (T_T)

#2  Make sure takde stok makanan dalam cupboard
setakat ni takde banyak sangat stok makanan dalam cupboard,
walaupun ada sedikit runsing, tapi kena terima keadaan dengan sebaik²nya bahawa dekat dalam cupboard tu takde makanan. Jadi, bukak berapa banyak kali pun, takde makanan untuk dimakan.bagus (3x)

#3  Kalau agak² rasa nak makan, pergi tengok movie / youtube/ TV dekat atas
kadang² walaupun dah makan, tapi still rasa nak makan ape benda tah.
Jadi nak elakkan dari makan snek² yang boleh naikkan berat badan,
SILALAH online. selalunya bila tengok youtube or movie pastu gelak², nanti lupa nak makan. =P
tapi sebenarnya, tenung lelaki hensem (JENSEN!) kat desktop ni pun dah boleh buat saya kenyang! hahaha~

#4  Kemas rumah
Kemas rumah adalah satu aktiviti yang win-win situation.
sebab kalu kemas (such as mopping and vacuuming) nanti akan terpeluh DAN nanti disayangi oleh ibubapa! hahahahaa~ (bukan zero sum gain ye rakan²)
kalau rumah bersih, keluarga bahagia dan dapat elak dari penyakit!! hahahahaa!!

#5  Bila makan sentiasa rasa serba salah
tak kesahlah serba salah dekat sapa² pun. tapi slalunya I rasa serba salah dekat diri sendiri.
usaha yang diusahakan selama berbulan², takkan nak biarkan macam tu je. kan?!

#6  Buat² tak reti masak (in my case; memang tak reti masak)
ini memang lumrah I, I tak reti masak, jadi kurang benda nak dimakan.
Kalu reti masak pun, buat² tak reti masak untuk seketika. hahahaa~
dan elakkan ada adik yang reti masak. kang bila dia masak mesti nak makan jugakkan?!

#7  Selalulah exercise 15 minit sekali sehari.
Dekat rumah ni ada mesin exercise kat atas tu. Tapi ada satu cara yang mudah untuk exercise untuk masa 15 minit tu (eh! 15 minit tu lama tau nak tunggu dia habis) ialah marah@sedih. Bila kita marah ke sedih ke, jangan pergi makan pulak!
Pergi exercise instead! Pergi lari² sambil nangis² kat atas tu. hahahaa~
nanti lagi bertenaga! dan dapat release stress.

#8  Elakkan tengok cerita makan².
Ini selalu terjadi pada I, bila I tengok cerita yang ada unsurkan makanan sedap. Mula-lah tu!
Macam² nak makan.
Cerita TV macam Jalan² Cari Makan, Ho Chak, China's Food All Over The World dan sebagainnya.
Sekali ada tengok cerita How I Met Your Mother pasal diaorang craving for burger, sekali I pun craving for burger! haih~ besar betul pengaruh media.

#9  Sentiasa ada confidence pada diri sendiri
Don't let anyone make you down! Trust yourself! You can do it!
kalu ada orang kutuk² "eh! YOU ni dah nampak berisilah"
anggap jadikan dia motivasi. (nanti kau lagi 2 bulan kau tengok lah! aku kurus bagi kau tengok!)


DIET-ING STARTS TODAY! 


ada satu lagi tips! 
yang korang makan guna pinggan caler biru tau! 
biru dapat menggurangkan selera makan!



ps:ah kau! jangan nak condemn aku pulak!

7 comments:

ZatyMansor said...

btl ke pinggan warna biru blh kurangkan selera nak makan?

peanut said...

hehe.. kite same la :-D
suke sgt mkn tapi pika ok lagi la sbb diet, hehe.. pinat x..hehe
tq for the tips.

Fiqa said...

zaty> yup. studies shown yg blue kurangkan selera makan. paling menaikkn nafsu makan is caler red and yellow. (mcD)
hahahahaa~

peanut> hehee~
dah bosan. ni je teringt nak buat post.hehehee~

Ummul said...

Diet ummul tak berkesan pon. Mahu low carb tp amik more fat! arrgghhh!!

Fiqa said...

ummul> fiqa lemah sgt kalu tang nak kira² kalories lah ape lah. yang fiqa buat, kurang makan gula (which I really really like) ngn minum air 8 cawan sehari. T_T
penat tau!

Khairul Azmi said...

oit...dpt brape pointer???

Fiqa said...

aish! mane bley bagitau!
dah lah public macam nih.. tak mau bgtau ar!