Thursday, October 28, 2010

Saya suka merepek

entah kenapa lately suka betul update blog... adakah ini tanda-tanda nya? tanda ape? entah!

ni saya mau bagi tips untuk basuh jam. Begini caranya;
Barang diperlukan;
1x jam tangan yang ingin dibasuh
1x baldi caler hijau
1x sabun basuh baju
satu bundle baju untuk direndam.


contoh jam untuk di basuh. tapi yg left side tu.

Sebelum masuk cerita macam mane nak basuh, meh cerita pasal jam ni. Tu jam kte punye waktu form 4 or 5 tah. dah tak ingat. sangat suka dengan jam tu entah kenapa and takde rasa nak tukar jam baru pun. dah la caler pink ^_^ that jam mahal! waktu beli is RM200 tapi sekarang mesti dah depreciated to zero! takde salvage value ye. (so takyah tolak) hahahahaaa~ tapi yang sebelah tu pinat punye, dia punye jam cost nothing sebab mak dia dapat as a present!

okay, cerita untuk membasuh jam ialah; 
isi baju dalam baldi dan sabun secukup rasa. Selepas itu isi air sampai baju boleh terendam. Lepas tu, guna tangan yang pakai jam, tak kesah kanan ke kiri, saya pakai kiri. Lepas tu silalah masukkan tangan bersama jam celup sekali.Jangan ambil masa yang lama. CELUP paham, CELUP tu kejap je dalam 1 saat.

Jam tu lap dengan kain bersih. Tapi jangan bilas dengan air biasa, just lap je dengan sabun-sabun tu. Insyaallah semua daki dan kotoran akan keluar. Lap sehingga bersih. Jeng jeng jeng, Jam anda akan nampak baru! or memerlukan jam baru? hahahaaa~


TRYING THIS AT YOUR OWN RISK =D


sebenarnya kte dah try. XD
it seems reaksi otak lambat sangat. Dah celup baru perasan.

4 comments:

Asyraf Abdul Rahim @ Acap Abdul Rahim said...

p/s: Kalau nak nampak lagi berkilat, cuba masukkan jam tu dalam microwave. heh.

Fiqa said...

hoh! pernah try ke?

Asyraf Abdul Rahim @ Acap Abdul Rahim said...

Buatlah dulu kalau nak tahu..Hehe.

Fiqa said...

masukkan je dalm microwave.
lepas tu? tu je?