Monday, May 25, 2009

Don't Get The Wrong Impression

post entry kali ni is sgt personal life...

tadi petang,
parents balik.
nasi kite dh masak,
lauk, lauk smlm (beli)... bubuh dlm tupperware icecream sbb smlm pegi sekola syadia...

dgn malas nya,
kite pun masukkn je tupperware tu kat dlm microwave, (mcm biasa)
then, mak kite jerit~ AHH!!!! fiqa masukkn dgn tupperware tu?!??!!!
fiqa"knp? xley ke??"
at the same time bpk kite pun masuk rumah, tnye knp?
pastu mak kite kata, "fiqa ni panaskan guna tupperware tu"
my dad said,"Hakala~ pegi panaskn guna tupperware tu pulak, syadia pun lagi pandai dari awak"
I said back "sbb syadia pegi skola sains"

pastu makan mlm,
bpk kite makan nasi+mentega+kicap
kata dgn nada yg rendah,"dulu papa sekola rendah makan mcm ni je"

then, saya terfikir,
kalu bpk kite kecik2 rindu cara dia makan, dh besar boleh mkan ape yg dia rindu,
but nanti, kalu kite dh besar,
ape yg kite nk ingt ape yg slalu kite mkn waktu kecik2??
makanan yg beli smlm, microwave??
burger yg sejuk? (smlm punye, mlas nk microwave)

all this things happen in the same hour...
quite upset-ing,
one thing, parents won't admit or say "SORRY" that it was thier fault..
but, when our fault??

Few things that I remember when I was a kid,
saya xingt ape jadi, or what I've done,
but my mom slalu ckp mcm ni
- "cuba guna otak tu sket!!"
- " hah~ pandai pun guna otak tu"
- "tau pulak perkataan tu..." (hijack) this word saya blajar bile tgk TV~
- "tgk mcm abg/lena/syadia"
- "anak org depan tu.. bgn pagi blajar tau!!"

pesanan kpd semua org :
saya bukan org yg makan puji2an,
tp, kalu kutukan mmg makan la... (sbb tu gemok..hehehee...)

My life is already used to this,
comparing, insults,
tp one thing nk ckp, korg jgn buat macm ni kat adik2 or bakal anak2 korg....
at one time, they will lost thier confidence.
kalu MENCABAR tu lain cerita..

dulu, mmg kite kdg2 merungut makan benda yg sama,
tp, skrg, kite dh xkesah, dari org yg xder makan lgsg tu...

luckily, I not kind of person yg ingt bulat2..
sbb I have memory lost.. hehehehe~
thing yg significant jer...
others, xberapa...

3 comments:

Ummul said...

susah itu satu pendidikan..
perit itu pon dalam silibus yg sama

be strong!

azrina said...

hmmm.. mcm family kte jek...

Fiqa said...

ummul>>
thanks..


azrina>>
really?
hmm..
then we in the same page then..